Wit racisme

image_pdfimage_print

Blog – Misschien sta je er niet bij stil als je zelf roomblank bent, maar racisme lééft. Misschien doe je er zelf niet actief aan mee en heb je nergens last van. Dat is waarschijnlijk omdat je zelf wit bent en het grootste deel van je vriendenkring ook. Dat is bij mij namelijk ook het geval. Dat betekent niet dat racisme niet bestaat in Nederland. Als je naar de zee kijkt en je ziet louter water wil dat niet zeggen dat het land niet bestaat.

Ik erger me als witte mensen racisme bagatelliseren en vinden dat ‘die hele zwarte pietdiscussie flauwekul  is’. Dit komt omdat men niet genoeg informatie heeft om zich in te leven in de ervaring van iemand met een gekleurde huid. Er worden vanuit minimale kennis en daarom minimaal inlevingsvermogen uitspraken gedaan en die zijn nu eenmaal niet gegrond of genuanceerd. 

Dus, (ik) luister naar de ervaringen van mensen met een gekleurde huid als wake-up call, om in te leven, om informatie te vergaren, om genuanceerd een mening te vormen en als oproep tot solidariteit. Tijd voor verbinding vanuit ons mens-zijn. Tijd voor empathie! Black Lives Matter, No Matter What!

Eveline Jordens