Wintertijd

image_pdfimage_print

– Redactioneel #81 –  Het wordt weer wintertijd, dacht ik toen het nieuwe regeerakkoord bekend werd gemaakt. Maar tot mijn verbazing bleken verschillende commentatoren in de Volkskrant, NRC en Het Parool redelijk genuanceerd in hun oordelen. ‘Dit kabinet is zo ongeveer wat de Nederlandse kiezer verdient’ en ‘de nuance van het midden’ luiden in mijn woorden de commentaren van onder meer John Jansen van Galen, Bas Heijne en Sheila Sitalsing. Nu ja, een verplicht bezoek aan de Nachtwacht en het bestuderen van het Wilhelmus  krijgen alom hoon natuurlijk.
Ik moest denken aan woorden van Tjeenk Willink toen hij dit voorjaar nog formateur was. ‘29 procent van de bevolking kampt met een stapeling van problemen op het terrein van arbeid, inkomen en gezondheid. Ik voel me daar ongemakkelijk bij’, zei de sociaal democraat in hart en nieren. Dat zijn woorden uit mijn mond gegrepen.

Illustratie: Floris Solleveld

De linkse oppositie heeft inmiddels een front geopend tegen de verhoging van het lage btw tarief omdat dit mensen met een klein inkomen hard zou treffen. Maar wat zijn we genuanceerd tegenwoordig in Nederland. Economisch columnist van de Volkskrant Frank Kalshoven, die zich liever op cijfers dan op emoties beroept, vindt die verhoging geen probleem. En anderen herinneren er fijntjes aan dat het in programma van GroenLinks staat dat de btw op onder andere vlees naar 21 procent moet. Dus ja, de beweging tegen de verhoging van de btw zal wel niet heel erg breed en sterk worden.

Dirk Bezemer, columnist van de Groene Amsterdammer weet wel zeker dat dit kabinet een ruk naar rechts is. ‘We gaan allemaal delen in de groei, maar niet als u minstverdienende bent,’ schrijft hij. Zich daarbij beroepend om onder meer het voorstel het laagste tarief van de loonbelasting nota bene te verhogen en het hoge tarief te verlagen
Mijn voornemen is deze regering op minstens vier thema’s te beoordelen.
1.Wat doet het voor de sociaal-economisch zwaksten in deze samenleving en de zevenhonderdduizend armen in Nederland? Dat één op de negen kinderen in armoede opgroeit, kunnen de christelijke partijen toch niet over zijn kant laten gaan?
2. Komt er werkelijk een duurzaam milieubeleid? De nieuwe regering lijkt vooral in te zetten op noodmaatregelen, zoals ondergrondse opslag van CO2. Maar dat levert nog geen circulaire economie op en geeft de problemen op een slinkse manier door aan volgende generaties, net als met de opslag van atoomafval.
3. Hoe humaan blijft het vluchtelingenbeleid? Dat er in Nederland niet eens ruimte is voor de permanente opvang van vierhonderd vluchteling-kinderen die hier al jaren verblijven, belooft weinig goeds.
4. En hoe vrouwvriendelijk is het beleid? Vrouwen hebben gemiddeld nog steeds een sociaal economische achterstandspositie ten opzichte van mannen. Een beetje vaderschapsverlof is mooi, maar niet genoeg voor een eerlijker verdeling van inkomen en zorg. En seksuele intimidatie en geweld zijn nog steeds een groot probleem, ook voor homo’s etc. Genderneutrale post is leuk, maar er moet meer gebeuren. Dat er waarschijnlijk erg weinig vrouwen in het nieuwe kabinet komen, is een teken aan de wand.
Dit zijn dan ook thema’s die de komende tijd regelmatig aan de orde zullen komen in Waterstof.

De afgelopen maanden zijn in ieder geval al weer flink wat blogs en artikelen op onze site gepubliceerd. Zo analyseert Jelle Jeensma het conservatieve gedachtegoed van CDA-leider Buma en schrijft dat politieke partijen nog steeds belangrijk zijn voor de democratie.

Dirk de Hoog buigt zich over ethische dilemma’s.

Femke Brandt bericht uit Zuid-Afrika over de strijd voor betere arbeidsomstandigheden bij de lokale Heineken brouwerij. Lauk Woltring blinkt nog even terug op de omstreden maar al bijna weer vergeten jongenscampagne van Sire.

En bloggers laten hun licht schijnen over van alles en nog wat. Vrouwenvoetbal, Zweedse staatsdrankwinkels, de juf voor de klas en dierenleed.

Ook een bijdrage leveren? We kijken uit naar jouw progressieve bubbel.

Mail: redactie@waterstof-ezine.nl
Namens de redactie,
Dirk de Hoog

Volg Waterstof ook op facebook met bijna dagelijks nieuwe relevantie artikelen uit de media.
De tekening bij deze nieuwsbief is van Floris Solleveld