Weg met de varkens

image_pdfimage_print

– Blog – Nederland huilt om de 20 duizend verbrandde varkens van de Knorhof. Er is nog net geen dag van nationale rouw afgekondigd. Maar een beetje hypocriet vind ik het wel, behalve dan van de mensen die echt vegetariër zijn. Die varkens waren tenslotte wel bedoeld om op de eigen barbeque geroosterd te worden.

Natuurlijk prima dat er betere regels komen voor de brandveiligheid van stallen, het welzijn van dieren en het tegengaan van milieuoverlast door varkensboerderijen.

Maar de echte vraag is natuurlijk waarom fokken we eigenlijk varkens? En wel zo’n dertig miljoen per jaar in Nederland. Simpel, om ze op te eten. Dus om werkelijk iets aan het probleem te doen, moeten we daar mee ophouden. Niet alleen vanwege het dierenleed. Het houden van varkens is ook een aanslag op het milieu, klimaat en voedsel voorziening.

De productie van voer voor varkens kost veel energie  en grondgebied in andere landen die beter benut kunnen worden voor de verbouw van gezonde gewassen voor mensen. Bovendien zorgen varkenshouderijen voor uitstoot van CO2, fijnstof, mestoverschot en nemen schaarse ruimte in de natuur  in beslag.

Ik ben niet principiël tegen het eten van vlees en zuivelproducten. Mits dat met mate gebeurt is dat best mogelijk bij een duurzaam landbouwbeleid. En het leven mag ook een beetje lekker fijn blijven.

Kijk, koeien geven melk en kippen leggen eieren. Die worden dus niet alleen voor de slacht gehouden. In die sectoren moet natuurlijk ook  van alles verbeteren, maar varkens zijn er alleen maar om op eten. Hoewel de industrie ook veel restjes varken in andere producten stopt, zoals in drop. Kunstenares Christien Meindertsma  www.christienmeindertsma.com heeft daar onderzoek naar gedaan en kwam er achter dat varkensresten in ruim 180 producten zitten verwerkt, tot aan kogels toe.

Je kan daar natuurlijk zelf iets aan doen door geen varken meer te eten, of helemaal geen vlees. Maar ik vrees dat er niet genoeg idealisten op de wereld zijn om dat werkelijk een groot effect te laten hebben. Dus moeten we het varkentje op een andere manier wassen: Verbiedt het fokken van varkens. Nu ja, dat werkt alleen als het minstens  voor heel Europa geldt.

Een kleine uitzondering mag. Varkens op gemengde boerderijen en aanverwante bedrijven zijn nuttig om het afval op te eten. Zo had een oom van mij een ambachtelijke bakkerij en in zijn weiland liepen twee varkens die van de resten van de bakkerij leefden. Die mogen blijven. En een paar  kleine biologische boeren om de verschillende soorten varkens in stand te houden vanwege de biodiversiteit.  Dan kunnen we wellicht nog één keer per jaar een lekker stukje ham eten. Voor 25 euro per ons.

Gaat dit lukken? Ik denk het niet. Zo’n voorstel zal ongetwijfeld tot een groot varkensoproer in heel Europa leiden,  waarschijnlijk mede aangevoerd door onze grote dierenvriend Geert Wilders.

Dirk de Hoog

De foto bij dit artikel komt van de site van Varkens in nood www.varkensinnood.nl dat al jaren actie voert voor een beter varkensleven.