Slutshaming

image_pdfimage_print

– Blog – Er schijnt rond te gaan dat ik een slet ben. Maar wat houdt dat nou precies in? Wat betekent klootzak bijvoorbeeld? Ik zou niet weten hoe ik een klootzak zou moeten beschrijven, de één vindt iemand een klootzak als hij klappen uitdeelt, de ander vindt een vreemd-ganger een klootzak. Zo werken scheldwoorden: er zit geen vast gedrag aan een scheldwoord en dat maakt dit soort woorden heel gevaarlijk. Wanneer ben ik een slet? Als ik het met 4, 5, 10, 40, 100, 200 jongens doe in een maand, jaar, leven? Ben ik al een slet als ik met meerdere jongens kus, zoen, betast of is daar de letterlijke penetratie voor nodig? Ben ik een slet wanneer ik iemand met mijn ‘zaadvragende’ ogen te lang aankijk of als ik flirt met de barman?

Iedereen zal wel zijn eigen definitie hebben van het woord slet. Op dit moment betekent slet voor mij auw. “Ik dacht dat is een facking knappe meid, maar schijnt vette hoer te zijn”. Prachtige zin, kwam onlangs uit iemands mond, over mij. Wat zo ongelooflijk omgedraaid is aan deze zin, is dat de jongeman in kwestie mij een facking knappe meid vindt, en ondertussen naar mij het idee geeft dat als ik niet zo’n vette hoer was geweest, hij misschien wel wat van me had gewild. Als ik geen hoer was dan wilde hij misschien wel met mij flirten, kussen, zoenen? Mee naar huis? Ik weet het natuurlijk niet, ik heb het hem niet gevraagd. Dat kon ook niet want hij praat liever over me dan met me. Als ik niet volgens de geruchten een hoer was dan had hij waarschijnlijk iets met me willen doen waardoor ik alsnog in de categorie hoer, slet of sloerie zou vallen.

 

‘Een slet doet het met iedereen’ zou misschien voor sommige mensen de beste omschrijving zijn, maar iedereen doet het toch ook met de slet in dat zinnetje. Denken we nou werkelijk dat die ‘iedereen’ op de slet is afgelopen, haar nummer heeft gevraagd, samen gezellig op date met haar is gegaan, heeft gewacht tot de derde date met seks waarna hij haar een ontbijtje heeft gebracht en haar daarna nog eens mee uit vroeg omdat het zo gezellig was. Denken we nou echt dat al die jongens die van dat meisje een slet maakten haar hebben behandeld als een vrouw van vlees en bloed met gevoel, met verlangen naar waardering, begrip, respect en liefde? Hoe minder iemand die basisbehoefte krijgt, van huisuit of vrienden dan groeit natuurlijk dat verlangen, en dan worden de meiden zogenaamd ‘makkelijk’ omdat zij op zoek zijn of ingaan op kruimeltjes aandacht en waardering.

 

Nu wil ik niet zeggen dat alle vrouwen die volgens andere mensen sletten zijn, dit doen vanuit een verlangen naar iets. Flirten, zoenen en seks is als het goed gaat gewoon heel erg leuk en lekker. Dat mannen seks leuk en lekker vinden is natuurlijk heel normaal net zoals dat mannen zich aftrekken. Maar het idee dat vrouwen seks leuk en lekker vinden en met zichzelf spelen is in 2018 nog steeds iets om ons voor te schamen, iets waardoor we sociaal naar beneden worden gedrukt. Het advies van alle vrienden van de sletten is vaak “misschien moet je je een beetje inhouden”, “drink anders wat minder”, “ga anders na elkaar weg uit de kroeg dan valt het niet zo op”. Eigenlijk wordt er gezegd: doe het stiekem of doe niet wat je zelf wilt. We leven in een vrij land dus we mogen elkaar gelukkig klootzak en hoer noemen, maar is het niet de taak van een vrij land dat er een sfeer wordt gecreëerd waarin iedereen zich ook vrij voelt. Ik merk in ieder geval dat ik me door het zo genoemde slutshamen me niet per se heel vrij voel.

 

Gaülli Stam  (actrice)