Redactioneel #83 Bubbel mee!

image_pdfimage_print

Het is meer dan een jaar geleden dat u voor het laatst de nieuwsbrief van Waterstof ontving. Niet dat er geen Bubbels voor progressief Nederland meer nodig zijn, maar omdat we te weinig mensen hebben om die bubbels te verwoorden. Of heerst er een ideeën armoede in progressief Nederland en is het boreale gedachtegoed dominant geworden? 

Neo-rechts verdient niet alleen een krachtig tegengeluid. Progressief Nederland heeft vooral een sterk eigen verhaal nodig dat mensen aanspreekt.

Ondanks dat het Forum voor Democratie bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten de grootste partij werd, zijn er lichtpuntjes. De verkiezingen voor het Europese parlement laten zien dat er brede steun onder de bevolking is voor Europese samenwerking en in Nederland lijkt de aftakeling van links te zijn gestopt, hoewel één Timmermans natuurlijk nog geen zomer brengt.

En zoals al decennia lang gaande is blijft het progressieve blok, inclusief D66 en progressieve christenen, ongeveer even groot of krimpt zelfs. De groei van de ene partij gaat ten koste van de andere partij. Het gaat er natuurlijk om dat het progressieve blok als geheel groeit.

Het tweede lichtpuntje is dat er langzaam maar zeker meer steun lijkt te komen voor de klimaatbeweging. Het inzicht dat er echt iets moet gebeuren groeit. Alleen bestaat er grote verdeeldheid over wat en hoe snel er dingen moeten veranderen. Zie bijvoorbeeld de langzaam opkomende roep om meer kerncentrales.
Tegelijkertijd neemt het verzet tegen milieumaatregelen toe. Maar wie goed kijkt ziet dat het dan meestal gaat om: “Dat betalen we niet uit mijn portemonnee.” Niet om milieumaatregelen zelf.

Een goed sociaal economisch beleid om de lasten eerlijk te verdelen is dan ook hard nodig. Nu ja, niet alleen om steun te krijgen voor klimaatbeleid. Ondanks dat Nederland een rijk land is, is de welvaart erg scheef verdeeld. Een miljoen mensen leeft min of meer in armoede en bijna veertig procent van de bevolking heeft moeite om rond te komen omdat het netto besteedbaar inkomen de afgelopen decennia nauwelijks is gestegen terwijl allerlei kosten, zoals voor wonen, zorg en onderwijs flink zijn gestegen.

De vraag is of ‘eerlijk delen’ wel hoog genoeg op de progressieve agenda staat. Zo is het opmerkelijk dat bij de grote staking van het openbaar vervoer op 28 mei voor een eerlijker pensioenbeleid in de media vooral aandacht uitging naar de overlast die de staking veroorzaakt en nauwelijks over de achterliggende pensioenkwestie. Weet u eigenlijk waar het precies om gaat?

Kortom genoeg om over te bubbelen. Bubbel mee en stuur je bijdrage naar de redactie! Of nog beter: stuur jezelf naar de redactie en wordt ook Waterstoffer om ons mooie gedachtegoed stuctureel te komen versterken.
De afgelopen maanden zijn er wel verschillende blogs op onze site gepubliceerd over allerlei onderwerpen. Van Zure regen tot Zeep voor schone mensen. En Jinek is natuurlijk nog steeds naïef. Lees ze hier. 
www.waterstof-ezine.nl/category/blog

Jelle Jeensma stuurt nog regelmatig zijn doorwrochte essays naar ons toe, onder meer over de opkomst van het Forum voor Democratie www.waterstof-ezine.nl/gooi-je-stem-niet-te-grabbel
en het rijke gedachtegoed van de Sociaal democratie.
www.waterstof-ezine.nl/ideologische-verschillen-geven-inhoud-aan-de-democratie
Dank daarvoor!

En op onze facebookpagina verschijnen bijna dagelijks relevante artikelen uit andere media. Volg ons! 
www.facebook.com/waterlandstichting

Namens de redactie 
Dirk de Hoog

De tekening is van Floris Solleveld, die hem al een paar maanden geleden voor ons maakte.