Jagende Leeuwinnen

image_pdfimage_print

– Blog – Misschien hadden we de tolerantie of, voorzichtig, waardering voor vrouwenvoetbal beter kunnen meten als de eerste wedstrijd van Oranje tegen Noorwegen naatje pet was geweest. Hateboys hadden hun zie-je-wel hoon de vrije loop gelaten en voetbalfossiel J.D. uit Grolloo had nog eens kunnen uitweiden over ‘meisjes’ die niets terechtbrengen van het spelletje.

Dat gebeurde niet, integendeel. De leeuwinnen legden een prachtige wedstrijd op de mat. Spannend, met in de eerste minuut al kans op een doelpunt. Technisch goed en aantrekkelijk voetbal, leuk om naar te kijken. En ze wonnen bovendien, of moet ik in beginnende oranje euforie zeggen ‘we’ wonnen? Na verschillende kansen in de eerste, lukte het Van de Sanden in de tweede helft de bal in het Noorse doel te koppen. Ontlading in de vrijwel uitverkochte Galgenwaard, met eregasten als de koning, koningin en Louis van Gaal op de tribune. Miedema kreeg nog niet de kans te laten zien wat ze waard is, maar goed was ze wel, net als Groenen, Martens, Roord en andere vrouwen. Thuis zaten ruim 2 miljoen kijkers aan de buis gekluisterd. De wedstrijdcommentator moest soms nog wennen, met z’n waarnemingen als ‘voor je man komen’, ‘twee man voorbij’ en een speelster met ‘mooie haartjes’. Maar een zuurpruim die daar over zeurt. Want na twee generaties meiden en vrouwen die dromen van schitteren op de voetbalvelden maar lang niet serieus werden genomen, lijkt Nederland er nu ook klaar voor. Het lang verwende voetbalpubliek, de media die normaal pagina’s en zendtijd aan de zaak besteden en de KNVB die eindelijk voor shirts met eigen logo voor de dames zorgde. ‘Leve de dames’ en ‘tijd voor respect’ kopt NRC in de aanloop naar het EK vrouwenvoetbal dat nu in ons land wordt gehouden. Zoals meestal bij emancipatie, hebben de vrouwen deze positieve toon zelf afgedwongen, met kwaliteitsvoetbal, geloof in zichzelf en vasthoudendheid. Een hype hoeft vrouwenvoetbal van mij niet te worden. Gewoon lekker voetbal kijken en hopen dat ze winnen, of ten minste goed spelend ten onder gaan. Begin augustus finale, ik hoop dat ‘we’ erbij zijn. Bij de gelijknamige dieren wapperen de leeuwen met hun indrukwekkende manen, maar het zijn de leeuwinnen die jagen en 80% van de benodigde prooien vangen, dus wie weet. Zet haar op, meiden!

Annemiek Onstenk

Volg het WK en meer via www.vrouwenvoetbalnieuws.nl

Voor de geschiedenis van het vrouwenvoetbal zie Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis  https://www.atria.nl/nl/publicatie/vrouwenvoetbal