Bijstandsgedoe (Eva Jinek)

image_pdfimage_print

– Blog – Lieve Jan, Eva, Arie en Klaas,

 Als ik het goed begrijp, delen jullie eenzelfde diepe wens! Op een mooie maandagavond, toen jullie bij elkaar aan tafel zaten, legden jullie stuk voor stuk met onverholen jaloezie naar een Groningse bijstandsgerechtde, de diepe wens aan de dag om lekker rustig aan te haken bij het plan van staatssecretaris Klijnsma om met behoud van uitkering een bedrijf te mogen starten.

Met name jij, Jan Smit, zag het al helemaal voor je: met je gitaartje op de bank lekker liedjes schrijven zonder zorgen om je inkomen, het lijkt je wel wat. Enige probleem is dan misschen dat je nog wat piekert over de beeldvorming, want je verwoordde een niet nader toegelicht moreel bezwaar tegen mensen die zich door middel van ondernemen de bijstand uitwerken, maar verder, zo’n rustig leventje een paar jaar lang, daar heb je wel oren naar.

Eva Jinek, jij wil zelf trouwens ook wel graag. Kennelijk heb je naar eigen zeggen ‘gekke’ dromen, die nog niet verwezenlijkt zijn, omdat je ook maar een eenvoudige loonslaaf bent van de NPO. Toen je de uitleg van Klijnsma had aangehoord, begon je helemaal te stotteren van het idee dat dit paradijselijk rustige leven ook voor jou zou kunnen zijn weggelegd.

Arie en Klaas Boomsma, jullie leken het aardig eens met je tafelgenoten, dus bij dezen zijn ook jullie natuurlijk van harte uitgenodigd om mee te doen met het volgende voorstel.

Wat moet je doen? Heel eenvoudig: bij de gemeente waar je woont, kun je je dagelijks melden en een bijstandsuitkering aanvragen. Noot aan de redactie van Jinek: dat plaatje van het UWV op de achtergrond was dus een beetje misplaatst. Het UWV doet werkloosheidsuitkeringen onder andere, geen bijstand. Geeft niks, veel gemaakte fout.

Aanvraag gedaan? Dan is het even geduld hebben, want we vinden in Nederland dat wanneer je geen baan en geen geld hebt (oh ja, daar kom ik zo op terug) je eerst nog 4 weken moet wachten op de eerste storting van jouw eigen €986,-! We gaan er namelijk vanuit dat je in die 4 weken broekriem aanhalen opeens toch die betaalde baan vindt die je al een paar jaar aan het zoeken bent. Maar lieve Eva en Jan, laat die korte periode van armoede niet in de weg staan tussen jou en het verwezenlijken van je droom! Alles in het leven kost enige moeite, en hoe prachtig de bijstand ook is, zelfs daar moet je je even voor inzetten.

Bovenden kunnen jullie die wachttijd mooi gebruiken om je voor te bereiden op de voorwaarden waar je aan moet voldoen. Het is even een hobbeltje, maar we weten wat voor prachtige toekomst er gloort aan de andere kant van dit obstakel, dus schouders eronder!!

Uiteraard moeten jullie alles van de hand doen. Bezit is uit den boze in de bijstand, dus huizen, auto’s, beleggingen of wat dan ook maar enige waarde heeft, mag de deur uit. Zie het als een reinigend proces, een geestelijke verrijking, een soort materiële retraite. Bezit is ballast, dus het geld dat de verkoop van al die spullen oplevert, moet je weggeven aan iemand van wie je zeker weet dat hij of zij het je nooit meer teruggeeft.

Moet dat echt? Mag dat niet ergens in een hoekje van je bankrekening rustig blijven staan als je belooft eraf te blijven? Nee! Hier moet ik echt even streng zijn: vermogen is verboden in de bijstand. We zijn tenslotte bezig jullie klaar te stomen voor de status van bijstandsgerechtigde!

Alles verkocht, aanvraag gedaan, 4 weken op een houtje gebeten; zijn jullie er dan helemaal klaar voor? Nog niet helemaal, sorry…. Je moet natuurlijk wel ergens wonen nu je huis verkocht is. En met je toekomstige inkomen is alleen een sociale huurwoning nog op te hoesten. In de Randstad zijn die niet meer te krijgen, dus op naar de provincie! Hoe kleiner en afgelegener het gehucht, hoe makkelijker je er terecht kunt. Daarmee voldoen jullie meteen aan een ander kenmerk om als echte bijstandsgerechtigde door het leven te kunnen: geen netwerk! Vanaf nu ben je helemaal op jezelf aangewezen en is de overheid nog je enige steunpilaar, zelfs voor de verhuiskosten die je nu niet meer zelf kunt betalen.

Je bent nu helemaal klaar voor de totale beleving! Iedere maand komt dat rustgevende bedrag van €986,- binnen waarmee je, met veel rekenwerk, precies je vaste lasten kunt betalen en je boodschappen bij de allergoedkoopste supermarkt. Kijk wel uit wat je daar koopt, want voor ziek worden heb je ook geen geld meer.  

Het grote bankzitten, je totale materiële retraite, kan nu echt beginnen! Voor iets anders dan op de bank zitten heb je overigens ook geen geld meer. Dat scheelt weer keuzestress, waardoor je de stress van de Sociale Dienst van je gemeente goed aankunt. Sorry, had ik nog niet genoemd: de gemeente zit je vanaf nu wel op je nek. Vijf keer per week minimaal moet er een sollicitatie de deur uit. En hoe klein je nieuwe gehucht ook is, hou het dicht bij huis, want vervoer heb je niet meer.  

Lukt het niet gelijk om werk te vinden? Geen nood! Ter afwisseling van het bankzitten en voor de broodnodige lichaamsbeweging nu je de sportschool niet meer kunt betalen, mag, of beter gezegd, moet je van je gemeente afval prikken in het park voor je huis. Fijn voor de gemeente: ze hoeven minder mensen in te huren, en fijn voor je naaste buren, die nu met eigen ogen kunnen zien dat je iets nuttigs terugdoet voor hun belastingcenten.

Overigens, bij iedere schijn van bijverdienste of goedbedoelde cadeau’s in de vorm van kleding of boodschappen van je oude vrienden aan de Grachtengordel, komt de Sociale recherche te pas en te onpas op bezoek en als je zo opgaat in het bankzitten, liedjes schrijven en solliciteren dat je een afspraak vergeet, dan dreigt direct korting op je uitkering.

Maar dat alles moet je positief zien: we moeten er tenslotte wel streng op toezien dat jullie niet gaan spijbelen van de armoede. Honger is reinigend en gebrek brengt je terug bij de essentie. Jullie materiële retraite staat nu centraal…..en bovendien willen wij, nette belastingbetalende betergestelden natuurlijk niet dat jullie valsspelen.

Uiteraard hoor ik achteraf graag van jullie terug hoe het was! En vooral ook hoe je, na afloop van het experiment weer geheel op eigen kracht terugkeert naar het niet-bijstandsbestaan. Het is immers volstrekt onnodig voor jonge intelligente mensen als jullie om daarbij geholpen te worden!

 

Ik wens jullie heel veel bijstandsplezier!

 Liesbeth Kesseler

Zie over het zelfde programma: https://joop.vara.nl/opinies/verwende-nesten-jinek