Redactioneel #74

brandstofWaterstof heeft geld nodig. Geen bubbels meer, tenzij u de fles weer helpt vullen. Als we zo bescheiden mogen zijn, gaat u onze stukken met een bite en vaak intelligente beschouwingen missen als Waterstof failliet gaat. Ons e-zine biedt stof tot nadenken en een platform aan nieuwe bewegingen, frisse geluiden en vernieuwende initiatieven. Genoeg over onszelf, what about politiek en beweging? Kiezers rekenden in maart niet af met het kabinetsbeleid noch met VVD en PVV, met hun scheve schaatsrijders, alleen met de PvdA. Amsterdamse studenten en docenten veroverden echter onverwacht het nieuws én brede steun met hun Occupy op de universiteit. Minder vreedzaam ging het in Duitsland toe. Actievoerders protesteerden daar tijdens de opening van een peperduur nieuw ECB-kantoor tegen de toenemende ongelijkheid in Europa en de duimschroeven die de trojka Griekenland oplegt. In Nederland geen Blockupy, maar wel een burgerinitiatief Stop de geldschepperij door banken van de acteurs van De Verleiders. Bijna 100.000 tekenden de oproep. Wordt vervolgd.

Over geld gesproken: Waarom zou je Reinout Oerlemans een basisinkomen geven, vraagt Paul Teule zich in deze Waterstof #74 retorisch af. Hij pleit voor een experiment met de ‘utopische denkoefening’ van een ‘tegenprestatievrij basisinkomen’ voor armen. Lieke Wissink hekelt dat organisaties als Vluchtelingenwerk onderdeel van het repressieve asielbeleid zijn geworden. Zij roept op tot out of the box denken. Rineke van Daalen mist middengroepen en het mbo in een publicatie van de WRR en SCP over de gescheiden werelden van laag- en hogeropgeleiden. Liesbeth Kesseler en Dirk de Hoog eten een hapje in resto VanHarte, voor steeds meer mensen een onmisbare voorziening om anderen te ontmoeten. Maar hoe open zijn de eettafels? Jenda Terpstra won de Gerrit Komrij Semantiekprijs met haar klucht naar aanleiding van het dubbelzinnige antwoord van onze minister van Defensie op de vraag of Nederland met IS in oorlog is. Ankie Lok schrijft er over. Femke Brandt ten slotte groet in haar column de Maagdenhuis bezetters vanuit haar werkplek, de (voormalige blanke) University Cape Town in Kaapstad. Daar voeren zwarte studenten actie tegen racism, oud-kolonialisme en sinds kort ook kapitalisme.

De fles is leeg, geen progressieve bubbels meer, tenzij….

Financiële nattigheid bij het e-zine waar u al zo lang gratis plezier van heeft: we zijn blut. Om de site te vernieuwen, vaste lasten als webonderhoud en bankkosten te betalen en onze redactiebijeenkomsten niet te laten verstjeren door voortdurend gezeur over geld, doet Waterstof een beroep op u, lezeres (m/v).

In 2004 ging de Waterlandstichting on line, met o.a. e-zine Waterstof en de interactieve Waterlog. Sindsdien bestookt Waterstof iedere twee maanden zo’n 4000 mensen met analyses, betogen, pleidooien, klaagzangen, visioenen en losse flodders over de meest uiteenlopende onderwerpen. Steeds vanuit linkse, progressieve optiek, die zelf vaak onderwerp van artikelen en debat is. Wat is het nieuwe linkse verhaal, waar staan we voor, welke perspectieven lonken en met wie kunnen we die realiseren? Waterlanders willen verschillig zijn. Liever af en toe de plank mis slaan dan (superieur) afzijdig blijven.

Maar nu dus de bodem van die fles ….
Daarom, als U ons lief heeft: stort een bijdrage op rekening NL04 INGB 000 30298 40 t.n.v. Stichting Waterland Amsterdam.Als iedereen €5 overmaakt zijn we al uit de brand. Dan heffen we over twee maanden samen weer het glas, op de 75ste Waterstof! Als u €25 overmaakt, krijgt u een Waterlandpublicatie naar keuze thuisgestuurd (zie http://www.waterlandstichting.nl/?p=publicaties)

Alvast bedankt!

Facebook

Waterstof is nu trouwens ook te volgen via Facebook https://www.facebook.com/waterlandstichting We plaatsen er regelmatig relevante artikelen en gebeurtenissen. Ook staan er links op naar aan Waterstof verwante sites. En het is natuurlijk mogelijk berichten te sturen en op onze pagina te posten.

Like ons!