De Dove Witte Man

– Blog – Oké dan, we hebben een nieuwe regering. Eentje waar de heren Wilders en Baudet zorgvuldig buiten gehouden zijn (en een heleboel dames ook, maar dat is een ander verhaal). Keurig netjes rechts van het midden, vinden althans de wél deelnemende heren zelf. Wat overigens niet wegneemt dat ze best begrip hebben voor de mensen die niet-zo-keurig op populisten gestemd hebben, hoor. Want dat hoort er tegenwoordig bij in Den Haag, dat je even laat weten dat je niet helemaal doof bent voor de Boze Witte Man.
Vooral meneer Buma loopt over van inlevingsvermogen in die kiezerssoort. Hoe vaak heb ik hem afgelopen maanden niet horen zeggen dat hij goed begrijpt hoe pijnlijk het moet zijn als jouw baan naar een immigrant of een oost-Europeaan gaat? Zó naar joh! Onderliggende boodschap: zulke misstanden liggen helaas buiten Haags bereik, het is de EU die dit de burger aandoet.
Het zal aan mijn beperkte bubbel liggen, maar ik ken niet zo heel veel mensen die op hun werk zijn ingeruild voor een Pool of Bulgaar. (Wel ken ik de nodige mensen die graag zelf werk gaven aan zo’n Pool of Bulgaar, bijvoorbeeld om hun keuken en badkamer schoon te houden of verbouwen, maar ook dat is een ander verhaal).
Waarvan ik er inmiddels echter schrikbarend veel ken, zijn hoogopgeleiden die hun vaste baan verloren en vervolgens alleen nog als ZZP’er aan de slag konden. Ze werden en worden overal met open armen ontvangen, binnen no-time ook bij hun oud-werkgever: de freelance organisatieadviseurs, it’ers, verpleegkundigen, journalisten, controllers, noem maar op. Daar komt geen goedkope oost-Europeaan aan te pas, en bij mijn weten ook helemaal geen EU-wetgeving. De flexibilisering die de afgelopen jaren in ons land om zich heen greep, is van puur Haagse makelij.
En de nieuwe regering geeft me geen enkele aanleiding te denken dat ze daar nu paal en perk aan gaat stellen. In tegendeel: het ontslagrecht wordt nog verder versoepeld en werkgevers mogen mensen nog een jaar langer op tijdelijke contracten laten draaien. Ondertussen is de oproep om ZZP’ers nou eindelijk eens te verplichten een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten en iets aan pensioenopbouw te doen, groots genegeerd. Zodat het merendeel der ZZP’ers ongehinderd door kan gaan met die zelfexploitatie waar vooral hun opdrachtgevers groots van profiteren.
Ik ben benieuwd wanneer Buma zich hard gaat maken voor deze mensen. Voorspelling: dat gaat niet gebeuren binnen deze kabinetsperiode. Misschien omdat de slachtoffers nog niet boos genoeg zijn. Maar vermoedelijk heeft het vooral te maken met het feit dat Den Haag nog steeds heel veel Dove Witte Mannen telt.